Pyhiinvaelluksia Suomessa 2018

Tälle sivulle on koottu perustietoja Suomessa järjestettävistä pyhiinvaelluksista ja ylläpidettävistä pyhiinvaellusreiteistä.

Tarkemmat tiedot on hyvä tarkistaa järjestäjien verkkosivuilta ja yhteysosoitteista. Sivua päivitetään vuoden mittaan. Sivun ylläpitämisestä sovittiin lokakuussa 2012 pyhiinvaellustahojen palaverissa.

Esittelyjärjestys

Pyhän Henrikin tie / Jaakontie – Camino de Santiago / Pyhät polut / Pyhän Olavin tie / Paikallisia pyhiinvaelluksia ja pyhiinvaellusreittejä:  Ilomantsi / Sauvo / Porvoo / Lempäälä / Siuntio – Kirkkonummi / Hämeenkoski / Helsinki / Vantaa / Espoo / Tampere / Nilsiä / Pyhätunturi / Länsi-Lappi / Sastamala / Kalajokilaakso

Pyhän Henrikin tie

Pyhän Henrikin pyhiinvaellusyhdistys ry  henrikin.wordpress.com

Pyhän Henrikin pyhiinvaellusyhdistys perustettiin vuonna 2000 jatkamaan jo 1970-luvulla alkanutta Pyhän Henrikin tien elvyttämistä, jonka merkkipylväitä oli Turusta Nousiaisten ja Köyliön kautta Kokemäelle ulottuvan tien merkitseminen maastoon ja avaaminen 1979, ensimmäinen ekumeeninen pyhiinvaellus 1983 ja vuosittaisten ekumeenisten pyhiinvaellusten aloittaminen 1995.

Valmiille ryhmille pyhiinvaellusyhdistys voi järjestää pyhiinvaelluksen Pyhän Henrikin tiellä.

Katolinen kirkko Suomessa on järjestänyt vuodesta 1980 lähtien joka kesä oman pyhiinvaelluksensa Pyhän Henrikin tien pohjoisosassa Yläneeltä Köyliön kirkkokarille. Katolinen pyhiinvaellus on juhannusta edeltävässä viikonvaihteessa. Lauantaina vaelletaan Yläneeltä Köyliön Kankaanpäähän ja sunnuntaina Köyliönjärven mitta Kirkkokarilla vietettävään P. Henrikin muistomessuun.

Pyhän Henrikin ekumeeninen pyhiinvaellus

on Pyhän Henrikin pyhiivaellusyhdistyksen järjestämä jokakesäinen tapahtuma. Joka kolmas vuosi se kattaa vajaan viikon kestävänä koko Pyhän Henrikin tien mitan ja välivuosina se on yleensä kaksi- tai kolmipäiväinen vaellus, joka ainakin viimeisenä päivänä liittyy katoliseen pyhiinvaellukseen.

Kesällä 2018 yhden päivän talkoovaellus, jonka aikana Pyhän Henrikin tien merkintää kunnostetaan Säkylässä, lauantaina 9. kesäkuuta. Tarkemmat tiedot ja ilmoittautuminen: henrikin.wordpress.com/pyhiinvaellus-2017/ (osoite on oikea, vaikka siinä näkyy viime vuosi!)

Tour de Henrik

on n. 140 km polkupyörävaellus 10–14 -vuotiaille Kokemäeltä Turkuun Pyhän Henrikin tietä, tänä vuonna ti-to 26.-28.6.. Vaellus huipentuu rukoushetkeen Turun tuomiokirkossa ja uintiin Turun Caribialla. Lisätietoja ja ilmoittautumiset Kimmo Koivisto (@evl.fi) 044 7771817 .

Järjestäjinä Nuori Kirkko sekä Säkylä-Köyliön, Sauvo-Karunan ja Salon seurakunnat.

Varsinainen osallistumismaksu 55 €. Lisäksi maksettavaksi saattaa tulla seurakuntakohtaisia kuljetusmaksuja.

Sauvo-Karunan osalta tarkempia tietoja ks. www.sauvo-karunanseurakunta.fi/osallistu/varhaisnuoret/tour-de-henrik

Jaakontie / Camino de Santiago

Hämeen Härkätie on Santiago de Compostelaan johtavien teiden kaukaisin häntä koillisessa. Turusta se jatkuu Rymättylän kautta kohti Santiagoa.

Jaakontien ystävät ry www.jaakontie.fi

Jaakontien ystävät ry pitää huolta Jaakontiestä Suomessa ja järjestää paia kallisten tahojen kanssa myös pyhiinvaelluksia. Lisäksi se kirjoittaa pyhiinvaelluspasseja Santiagoon meneville pyhiinvaeltajille.

Kesällä 2011 Jaakontien ystävät uudisti Jaakontien merkinnän Turun tuomiokirkolta Rymättylään ja sillä on jo suunnitelma Rengon ja Turun välisen osuuden merkitsemiseen. Paikalliset seurakunnat tukevat merkitsemistä.

Jaakonvaelluksia on 25. heinäkuuta tienoilla niin Rengon tienoilla kuin Turun ja Rymättylän välillä. Lisäksi Paimion seurakunta on järjestänyt vaelluksen paikalliseen Jaakobinkirkkoon.

Pyhät polut

Pyhät polut ry www.pyhatpolut.fi

Pyhät polut ry järjestää useita vajaan viikon pyhiinvaelluksia, joilla vaikkapa patikoidaan, hiihdetään, pyöräillään tai melotaan Imatralta tai Punkaharjulta Enonkoskelle, n. 160 km. Mahdollisiin kohteisiin kuuluu myös Uusi Valamo.

Yhdistys järjestää sopimuksesta pyhiinvaelluksia esim. seurakunnan kokoamalle ryhmälle.

Mausteina ovat liikunta, terveellinen ruoka, hiljentyminen ja tutustuminen itäsuomalaiseen elämäntapaan.

Pyhiinvaellusten perustiedot vaelluksista ja ilmoittautumislomake ovat kotisivuilla www.pyhatpolut.fi.  Tietoja täydennetään kevään kuluessa. Yhteyssähköposti on info@pyhatpolut.fi

Kesän 2018 vaellusten päivämäärät ja vaellusten pituudet.
 Lintuvaellus 70-80 km
su 10.6. – to 14.6.2018
 Viro 100 vuotta -vaellus 80 km
ma 11.6. – pe 15.6.2018
 Lupsakka vaellus 60 km
ti 12.6. – la 16.6.2018
Körttivaellus (lauletaan Siionin virsiä) 80 km
ke 13.6. – su 17.6.2018

Pyhän Olavin tie

Keskiajalla Pyhän Olavin hauta Nidarosissa eli Trondheimissa oli suomalaisten suosituin ulkomainen pyhiinvaelluskohde. Silloin reittejä on varmasti ollut niin Kokemäenjokea myötäillen kuin Pohjanmaalla ja etelärannikolla.

Suomalaisia Pyhään Olaviin liittyviä reittejä on ryhdytty merkitsemään.

Paikallisia pyhiinvaelluksia ja pyhiinvaellusreittejä

Iljan praasniekka

Ilomantsin ortodoksinen seurakunta järjestää 20. heinäkuuta Iljan praasniekan. fi.wikipedia.org/wiki/Praasniekka

www.ort.fi/ilomantsi

Sauvo

Kristuksen taivaaseenastumisen ristisaatto

Sauvo-Karunan seurakunta järjestää helatorstaina 10.5. ristisaaton Sauvon kirkolta Suojalaan, jonka maastossa pidetään Kristuksen taivaaseenastumisen messu klo 10.30. Yhdensuuntainen matka on runsaat 4½ km. Ristisaatto alkaa Sauvon kirkon edestä klo 9.00 ja Suojalan päärakennukselta klo 10.15.

Pieni pyhiinvaellus Sauvosta Karunaan to 9.8.

Sauvo-Karunan seurakunta on 2003 lähtien järjestänyt kerran kesässä n. 16 km pyhiinvaelluksen Sauvosta. Pieni pyhiinvaellus alkaa matkaan siunaamisella Sauvon kirkossa klo 13 ja päättyy Karunan kirkossa klo 19 alkavaan viikkomessuun, jonka jälkeen on maksuton paluukuljetus Sauvoon.

www.sauvo-karunanseurakunta.fi

Pyhiinvaelluksia Porvoossa

Porvoon suomalainen seurakunta järjestää merellisen pyhiinvaelluksen 8.-10.6.2018. Matkaa kertyy viikonlopun aikana yhteensä reilut 30 kilometriä. Vaellusta rytmittävät rukous ja meditaatiohetket luonnossa. Majoituminen vaatimattomasti jaetuissa huoneissa. Vaellus päättyy Porvoon tuomiokirkon aamumessuun ja kirkkokahveille. Hinta porvoolaisille 120 e ja muille 150 e (sis. majoitus, liinavaatteet, kuljetukset, ruokailut (välipalat omakustanteisesti. Vaellus on keskitasoinen ja vaatii hyvän peruskunnon. Ohjaajina diakonissa Maria Jylhä ja pappi Ulla Lumijärvi.

Tiedustelut ja ilmoittautumiset:
Katriina Toivonen katriina.toivonen@evl.fi p. 040 5899321, Maria Jylhä p. 0400 914 533 tai Ulla Lumijärvi p. 040 676 4117.

www.porvoonseurakunnat.fi

Birgitan kirkkovaellus

Lempäälässä, kahdesta kilometristä 16 km:iin

Teemalla ”Pyhän kohtaaminen luonnossa” vaelletaan Pyhän Birgitan kirkon iltamessuun patikoiden, meloen ja kirkkoveneillä. Mukana on perhevaellus, parisuhdevaellus, hiljainen vaellus ja rukouslaulujen vaellus.

Tänä vuonna Birgitan kirkkovaellus järjestetään Lempäälässä syyskuun  ensimmäisenä lauantaina 1.9.2018. Tarkista tiedot kesän aikana Lempäälän seurakunnan sivuilta:  www.lempaalanseurakunta.fi/toimintamuodot/birgitan_kirkkovaellus/

Sivujen ilmoittautumislomake auennee heinäkuun alkupuolella.

www.lempaalanseurakunta.fi

Kivikirkkojen vaellus

Kirkkonummen ja Siuntion seurakunnat.

www.facebook.com/events/440874255945062/

www.kirkkonummenseurakunnat.fi/ajankohtaista/uutiset/kivikirkkojen_vaellus/

Laurin kirkkovaellus

Hämeenkosken keskiaikainen kirkko oli omistettu P. Laurentiukselle. Sen raunioille suuntautuva kirkkovaellus toteutettiin elokuussa 2013 jälleen, muutaman vuoden tauon jälkeen. Tästä lähtien kirkkovaellus on tarkoitus toteuttaa parittomina vuosina, vuoroin Kärkölästä, Hollolasta tai Lammilta lähtevänä.

www.hollolanseurakunta.fi

Malmin kirkkovaellus 1.9.2018

Tietoja löytynee myöhemmin Malmin seurakunnan sivuilta  www.helsinginseurakunnat.fi/malminseurakunta/

Pyhän Laurin kirkkovaellus

Helsingin Vanhankaupunginlahdelta Pyhän Laurin kirkolle Vantaalla

Vantaan seurakunnat järjestävät muutaman vuoden välein Pyhän Laurin pyhiinvaellustapahtuman, jossa patikoidaan (tai pyöräillään) Helsingin pitäjän vanhaan Laurin kirkkoon.

www.vantaanseurakunnat.fi/fi/pyhanlaurinvaellus

Seurakunnat kertovat pyhiinvaellusreiteistä verkkosivuilla:

www.pyhanlaurinvaellus.fi

www.vantaanvanhakirkkotie.fi (joka on siis tarkoitettu monenlaiseen vaeltamiseen pyhiinvaelluksista koululaisten pyöräretkiin)

Espoo

Pieni pyhiinvaellus  Leppävaaran kirkolta Espoon Tuomiokirkolle lauantaina 5.5. klo 10-18
Lähde pienelle pyhiinvaellukselle ja levähdä matkan varrella viidellä kirkolla. Matkaan lähdetään Leppävaaran kirkolta. Yhteensä matkaa kertyy noin 24 kilometriä. Voit pyöräillä reitin, kävellä tai osallistua vain osaan matkasta, oman aikataulusi ja jaksamisesi mukaan. Osa matkasta taitetaan hiljaisuuden vallitessa. Tauoilla nautitaan omia eväitä ja kirkoille varattua pientä välipalaa. Järjestäjät vastaavat matkan varren virvoittavasta hanasta. Oma muki mukaan.

Kauniaisten kirkolla on tarjolla keittoa.

Sateen sattuessa vaelletaan sateessa.

Klo 10:00 Leppävaaran kirkko
Klo 12:00 Tapiolan kirkko
Klo 13:30 Olarin kirkko
Klo 15:30 Kauniaisten kirkko (keittoruoka)
Klo 17:30 Espoon Tuomiokirkko

Tiedustelut ja ilmoittautumiset

Päivi Sutinen p. 0503040492 paivisutinen59@gmail.com
Päivi Rohkimainen p. 0500929147 paivi.rohkimainen@gmail.com

Tampere

Tampereen seurakunnat ovat tehneet useita pyhiinvaellusreittejä ja järjestävät niillä pyhiinvaelluksia. Reittejä voi kulkea myös mobiilisovelluksen avulla.

Tarkemmat tiedot: tampereenseurakunnat.fi/sivustot/pyhiinvaellustampere

Hiljainen vaellus Pyhätunturilla

Elo-syyskuu

Osana Kairosmajan ohjelmaa vaelletaan keskiviikkoisin Pyhätunturilla. Osa matkasta kuljetaan hiljaisuudessa. www.kairosmaja.fi

Sastamalan kirkkoreitti (n. 19 km)

Merkitty reitti kulkee Karkun kirkosta Sastamalan Pyhän Marian kirkkoon ja Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoon. Reitti päätyy Tyrvään tiilikirkkoon. Matkaa voi tehdä kävellen, pyörällä, autolla tai veneellä. www.wanhaharsu.com

Piikkisen miehen taival

järjestettiin elokuussa 2010., n. 100 km

Paavo Ruotsalaisen maastossa Juuasta Nilsiän Aholansaareen omassa rauhassa patikoiden tai keskustelun sakramenttia nauttien. Körttiveisuu ja -seurat kuuluvat mukaan.

Pienen pieni pyhiinvaellus

Aholansaaren perheleirin ohjelmassa oli 2014 pienen pieni pyhiinvaellus, jolle pienetkin lapset  voivat osallistua.

www.aholansaari.fi

Laestadius-polku

Sieppijärveltä Lappeaan, Suomen puolella n. 20 km. Reitti jatkuu Ruotsin Pajalaan.

Kun Laestadius tuli Pajalan kirkkoherraksi 1849, häntä lähdettiin kuulemaan vanhaa 1600-luvun kirkkotietä. Laestadius-polku on Suomen puolella viitoitettu ja reitin varrella on mm. piispa Samuel Salmen vihkimä laavukirkko.

www.yllas.fi

Ekumeeninen Jokilaaksojen kirkkovaellus

Kalajokilaaksossa järjestettiin elokuussa 2011.

 Jos tiedossasi on pyhiinvaellus, jota tässä ei ole mainittu, voit ilmoittaa sen perustiedot ja verkko-osoitteen Kalle Elonheimolle tässä julkaistavaksi.

Paikallisiin pyhiinvaelluksiin aineistoksi sopii Kirkon Ulkomaanavun Toivon vaellus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s